Genieten van een sigaar

De sigaar die u kiest, de manier waarop u die knipt, aansteekt, rookt en bovenal smaken die u waarneemt zijn uw keuzes. Hoe dan ook, hier onder volgen enkele tips om in gedachten te houden.

KIEZEN

Het dekblad moet het oog strelen. Misschien verkiest u een heldere kleur, Claro, of misschien een donkere, Maduro. Maakt u zich niet druk omtrent witte vlekken of groene plekken. Deze zijn ontstaan tijdens het lange rijp- en droogproces, in geen enkel geval word de kwaliteit hierdoor aangepast.

Neem de sigaar tussen de duim en de wijsvinger om zijn veerkracht te testen. De havanna moet stevig en veerkrachtig aanvoelen.
De smaak kan enkel waargenomen worden tijdens het roken, beginnende rokers worden aangeraden een kleine havanna (bv. petit corona) te kiezen, zacht van smaak.

HET KNIPPEN

De havanna dient geknipt te worden iets boven de scheidingslijn tussen het dekblad en het hoedje (figurados moeten op 3 mm van het uiteinde geknipt worden).
 Het doel is simpel. U dient een opening te maken die breed genoeg is om een goed rookkanaal te creëren.
Het populairste instrument hier voor is de enkele of dubbele guillotine . Tevens zijn er speciale sigarenscharen beschikbaar. Niet aan te raden zijn de V-vormige messen. Ook het afbijten van de kop is zeker niet aan te raden.
Het sigarenbandje laat je best zitten om onherstelbare beschadigingen aan het dekblad te voorkomen.

HET AANSTEKEN EN HET ROKEN

Er zijn twee belangrijke tips die u moet onthouden.

Het eerste is om uw havanna aan te steken met een geurloze vlam. Gebruik steeds een aansteker op butaangas, een houten lucifer of een stukje cederhout. Een kaars of een benzine-aansteker zijn absoluut af te raden.

Het tweede is om uw tijd te nemen om uw havanna aan te steken.

Het aansteken gebeurt gelijkmatig door de voet van de sigaar boven de vlam te draaien op ongeveer 1 centimer tot het uiteinde van de sigaar begint te gloeien. Dan kunt u zachtjes gaan blazen op de voet om te zien of de havanna wel gelijkmatig brandt.

Plaatst de havanna tussen de lippen en houdt de vlam terug op ongeveer 1 centimeter en neem enkele korte pufjes terwijl u de sigaar ronddraait.

Nu kunt u ten volle van de havanna beginnen te genieten. U rookt het best met korte pufjes zonder al te hard te trekken anders word de sigaar te heet, wat het aroma kan schaden.

Een echte havanna-roker inhaleert niet, de smaakpappillen bevinden zich namelijk in de mondholte en niet in de longen. Het volstaat om de rook gracieus over de tong te laten rollen om optimaal van het aroma te kunnen genieten.

Indien uw havanna uitdooft mag u hem terug aan steken volgens de manier hierboven beschreven.

Een havanna word niet uitgeduwd als een sigaret, een havanna verdient een waardige dood. Leg uw havanna vredig in de asbak wanneer de tijd daar is en laat hem zachtjes uitdoven. Dit neemt amper 2 minuten in beslag en zorgt voor nagenoeg geen rookontwikkeling in tegenstelling tot het uitduwen.